Toni Puigdomènech

Pàgina d'inici » Temazcal » Com es porta a terme

Com es porta a terme

Hi ha una persona que el dirigeix i algunes pautes a seguir senzilles, referents a la manera de fer i moure’s que tenen la finalitat de cuidar l’energia i l’atenció.

El més ideal és que les persones participants comencin el treball col·laborant en la preparació dels elements: llenya, foc, pedres, coberta de l’estructura…, fent-ho de manera conscient i atenta. Tanmateix aquesta no és una part imprescindible.

Un cop s’encén el foc, el treball ja ha començat. Mentre les pedres s’escalfen hi ha diferents possibilitats es poden fer cants, balls, un cercle de tabac, o senzillament, deixant que la gent estigui al seu aire mantenint una atenció cuidadosa i respectuosa per anar-se enfocant.

Sempre que es fa un Temazcal s’estableix un propòsit general, un tema sobre el qual tots enfocarem l’atenció, que no exclou els propòsits personals. Aquests es comparteixen, si es vol, en el que s’anomena el cercle del propòsit, que es pot fer tant a fora (per exemple amb un cercle de tabac) com a dins.

Un cop les pedres estan calentes, la gent entra amb un mínim de roba (o bé amb roba lleugera com ara un “pareo” o mocador) i seuen en cercle dins del Temazcal. Un cop a dins s’entren les pedres i se’ls posa acuradament incensos. Es tanca la porta, tot queda fosc, som al ventre de la mare. Aquí comença el nucli del treball, es tira aigua a les pedres, es canta, es comparteix, s’expressa i s’estableix la connecció amb la màgia de l’exterior i el ser interior.  Això es repeteix quatre vegades, una per cada direcció.

Finalment, es surt a fora, amb la sensació d’haver nascut de nou, ens aproximem a la vora del foc i qui en té ganes té la possibilitat de remullar-se amb aigua freda, un gust.

← Torna


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: